Bericht van VVV – Bedum. 21 april 2018. …

geplaatst in: Geen categorie | 0

Bericht van VVV – Bedum. 21 april 2018.

Stolpersteine wandel- fietsroute boekje gemeente Bedum: Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.

Het kan zomaar gebeuren. Wandelend langs de Schoolstraat of bij het boodschappen doen aan het versplein in Bedum: opeens valt je oog op een bijzonder steentje in de bestrating: een zogenaamde Stolperstein of Struikelsteen. Het zijn kleine, niet eens zo opvallende gedenksteentjes, maar er gaan grote verhalen achter schuil. Het leggen van Stolpersteine is een idee van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn 1947) startte in 1996 een kunstproject om de herinnering aan de slachtoffers van de naziterreur levend te houden.
De door hem onder de aandacht gebrachte slachtoffers zijn Joodse mensen, Roma en Sinti, politiek vervolgden, Jehovah’s Getuigen, homoseksuelen en slachtoffers van de euthanasie praktijken. Samen met zijn Duitse team heeft hij sindsdien duizenden Stolpersteine gemaakt en gelegd. Hij begon met het maken van deze herinneringsstenen voor Duitsland, maar al snel was er belangstelling vanuit Polen, Tsjechië, Hongarije, Noorwegen, België en ook Nederland. Momenteel is hij in heel Europa actief. Inmiddels zijn er meer dan 65.000 struikelstenen gelegd. Waaronder in Bedum.

Vanaf 2012 zijn er in de gemeente Bedum op verschillende plaatsen ‘stolpersteine’ gelegd. Een stolpersteine, ook wel ‘struikelsteen’ genoemd, is een kubusje met een afmeting van 10 x 10 cm, daarop is een messing plaatje bevestigd met de gegevens van het slachtoffer zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, het concentratiekamp of fusilleerplaats.
In de gemeente Bedum worden op 25 april de laatste struikelstenen gelegd. Er zijn dan in totaal 50 stenen op verschillende plaatsen gelegd. Dat gegeven was voor het Herdenkingscomité Bedum, de Historische Vereniging gemeente Bedum en Dorpsbelangenvereniging Algemeen Plaatselijk Belang Bedum de aanleiding om in samenwerking met VVV Bedum, de POORT naar Noord-Groningen een Wandel- en Fietsrouteboekje langs de Stolpersteine uit te geven. Hiermee willen we de herinnering levend houden en de route geeft alle slachtoffers een gezicht. Daarnaast is de brochure educatief voor de jeugd, maar ook een herinnering voor diegenen die de oorlog hebben meegemaakt, en de razzia, opdat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Dankzij een bijdrage van het Loket Leefbaarheid kon de brochure worden gerealiseerd. Op een duidelijke plattegrond kan de route worden gelopen of gefietst. Daarbij worden ook bijzondere herinneringen en gedenkwaardige plekken aan de donkere periode van 1940 – 1945 uitgelicht.

Het eerste exemplaar zal op 25 april worden overhandigd aan Burgemeester Erica van Lente en ontvangen de schoolverlaters van de scholen in de gemeente Bedum een exemplaar. Het boekje heeft 68 pagina’s en zal €. 7,50 gaan kosten. Het is verkrijgbaar bij de VVV Bedum, bij de boekhandel en NoordPRoof.