Ontdek Ellerhuizen

Het buurtschap Ellerhuizen bestaat uit een verzameling boerderijen en huizen langs de Ellerhuizerweg, die zich zo’n 2,5 km uitstrekt door het landschap. De Ellerhuizerbrug (of -klap) over het Boterdiep is een rijksmonument.
De Ellerhuizerweg was oorspronkelijk een deel van de monnikenweg, die vanaf het klooster in Aduard over de Wolddijk via Ellerhuizen naar het klooster Sint Anna (Sint Annen) liep.

Ontdek Willemsstreek

Aan de westzijde van het Boterdiep staat de molenromp van de voormalige korenpelmolen uit 1870, de molen werd in 1926 deels afgebroken. In de naastgelegen boerderij was een huiskamercafé gevestigd en vroeger de bakkerij en winkel van de familie Woldring, die ook eigenaar was van de molen.

Aanrader

Natuurkampeerterrein en rustpunt in buurtschap Ellerhuizen achter de oude kop-hals-romp boerderij. De rode kapschuur is de blikvanger op het terrein.

Er zijn twee velden, gescheiden door een vijver. Het oostelijke deel is een beschut veld met oude bomen en struiken. In het hoogseizoen is dit deel alleen toegankelijk voor tenten. Het westelijke deel is een meer open veld waar Landschapsbeheer Groningen een houtsingel en hoogstamboomgaard heeft aangeplant met mooie doorkijkjes naar de landerijen rondom.

Het Rustpunt bevindt zich in de kapschuur achter de boerderij. Het is daar aangenaam pauzeren met thee, koffie of iets fris, voor je verder fietst of wandelt.

Er worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals muziek en theater en er wordt aangehaakt bij andere leuke initiatieven (zoals de trekkertocht). Ook worden er cursussen papierscheppen gegeven (door Ineke) en zijn er kaarten e.d. te koop.

Meer over Ellerhuizen en Willemsstreek

Ellerhuizen wordt voor het eerst genoemd in 1384 als Aylardahusum en Aylardahuzum, gelegen in de parochie Bedum, rond 1600 als Elderdehueßen, in de 17e eeuw als Elderhuisen. De naam is ontleend aan de mansnaam Aylard of Elderd of de geslachtsnaam Aylarda. Het buurtschap bestaat uit een verzameling boerderijen en huizen die zich zo’n 2½ km uitstrekt langs de Ellerhuizerweg. De kerk moet al vroegtijdig zijn verdwenen; in een parochieregister van omstreeks 1475 wordt hij niet meer vermeld. Bij boerderij ‘De Wijk’ zijn in 1841 fundamenten en 20 skeletten gevonden, die de vermoedelijke locatie van deze kerk aanduiden. Over het Boterdiep liggen twee bruggen die de Ellerhuizerbrug (of -klap) en de Oude Ellerhuizerbrug heten.

Wil je ook een online vermelding?

Wil je ook vermeld worden op toerismebedum.nl? Je kunt je als ondernemers of organisatie aanmelden.

Bekijk uitjes in Ellerhuizen en Willemstreek

Verkoop van vrije-uitloop eieren van eigen kippen. Je kunt kiezen voor klein, middel of groot formaat eieren in  verschillende aantallen. Daarnaast ook verkoop van aardappelen, uien en honing (van andere aanbieders in de buurt) en van januari t/m mei tulpen.
De verkoop van de producten gaat vanuit een automaat, waarbij het mogelijk is met contant geld of contactloos met je bankpas te betalen.  Voor wie het leuk vindt om te weten, het kippenras is Lohmann Brown.

De brug over het Boterdiep bij de buurtschappen Ellerhuizen en Willemsstreek werd gebouwd in 1927-1928 en is bijzonder vanwege de vorm, welke voor 1940 zelden werd toegepast. De brug heeft een ijzeren opbouw, bestaande uit een hameistijl met één-balansarm van geprofileerd plaatijzer, waaraan een driehoekspant is opgehangen met daaraan de hangstangen. Een dergelijke brug is ook te vinden in Muntendam, maar deze dateert uit 1940. De naastgelegen fietsbrug is de Oude Ellerhuizerbrug. De brug wordt momenteel gerestaureerd (november 2022), dit zal ruim een jaar in beslag nemen.