Ontdek Noordwolde

Noordwolde is een  pittoresk dorp (in de vm gemeente Bedum) met ruim 250 inwoners, gelegen op de voormalige woudgronden. De dorpen Zuid- en Noordwolde liggen op de bewoningsas Beijum-Zuidwolde-Noordwolde, op dezelfde kwelderwal als Beijum (Halbertsma 1963).

Aanrader

Romano-Gotische kerk met omheind kerkhof uit ca. 1225, opgetrokken in baksteen, met een wat jonger koor. De toren is in 1639 door uitbreiding van de kerk met het schip verbonden, ommetseld en met een uivormige spits bekroond, vandaar ook de bijnaam ‘Siepelkerk’
Het rijk versierde meubilair bestaat o.a. uit een preekstoel uit 1743 met lezenaar, achterschot, klankbord, gebrandschilderde ramen uit 1718 en een ‘herengestoelte’ van de familie Thedema. Het orgel werd in 1802 omgebouwd door H.H. Freytag.

Meer informatie over de kerk en het orgel

Meer over Noordwolde

Volgens de overlevering bracht Walfridus, een vrome boer, het christendom naar onze streek en zorgde voor een rechtssysteem. Ongeveer tussen de jaren 950 en 1000 werd onder zijn leiding een begin gemaakt met inpoldering van het woeste, laaggelegen veengebied, waardoor het volk de voeten droog hield en ontginning mogelijk werd. Toen op een slechte dag Walfridus en zijn zoon Radfridus door de Noormannen werden vermoord, ontwikkelde het dorp Bedum zich in snel tempo als bedevaartplaats.
De kapel was al spoedig te klein, daarom werd er in de 11e eeuw een kerk gebouwd, de Walfriduskerk.

In 1653 kreeg Bedum een goede vaarverbinding met de stad Groningen door het graven van het Boterdiep naar Onderdendam. De hiermee samenhangende bedrijvigheid zorgde voor welvaart in het dorp. Er stonden verschillende op- en overslagbedrijven en een aantal molens, die helaas alle zijn verdwenen. Uitzondering hierop is de Molen Hunsingo. Deze werd herbouwd en in …. opnieuw in gebruik genomen. Ook de aanleg van de spoorlijn Groningen-Delfzijl in 1884 was gunstig voor de ontwikkeling van Bedum. In de eerste helft van deze eeuw nam de bedrijvigheid nog toe en Bedum werd hèt verzorgingscentrum voor de omgeving. Een grote impuls betekende de oprichting van de coöperatieve zuivelfabriek in 1921, nu een grote vestiging van Friesland Campina (voorheen DOMO). Na de Tweede Wereldoorlog is Bedum een belangrijke forenzenplaats geworden.

Wil je ook een online vermelding?

Wil je ook vermeld worden op toerismebedum.nl? Je kunt je als ondernemers of organisatie aanmelden.

Bekijk uitjes in Noordwolde

Sorbetijs en roomijs gemaakt van verse melk. Bolletjes ijs, halve liters en literbakken ijs in 18 verschillende smaken!

Citroen, mango, sinaasappel, aardbei, meloen, bosvruchten, ananas, vanille, banaan, cookies, cheesecake, yoghurt amarena, straciatella, malaga, chocolade, smurf en caramel.

Rondom kerst worden er ijstaarten gemaakt van yoghurt amarena ijs, stracciatella of melkchocolade ijs.
Terras aanwezig!

Zelfoogsttuin van groenten, fruit, sappen/siroop, eieren, kruiden en bloemen, verkoop ook vanuit de kraam langs de weg (7 dagen per week, afhankelijk van het seizoen).
Alles wordt gekweekt op verantwoorde wijze zonder pesticiden of chemische stoffen.

Ook worden er af en toe workshops gegeven, zoals:
– groenten inmaken
– zelf witlof telen
– cursus moestuinieren voor beginners
– zalf maken van goudsbloemen.

Tijdens open dagen zijn er proeverijtjes met producten van eigen land, mini-workshops en rondleidingen.

Anton en Brenda runnen een melkveebedrijf met 120 koeien en zijn tevens een praktijk-leerbedrijf. Ze geven graag informatie of een rondleiding om een indruk te geven hoe het is om boer te zijn en er kunnen diverse activiteiten worden georganiseerd.

Een deel van de zuivel wordt verwerkt tot heerlijke producten die je in de boerderijwinkel vindt: (vruchten)yoghurt, kefir, volle karnemelk, hangop, vla in verschillende smaken, chocolademelk en melk.
Ook in de winkel: brood van bakkerij Post uit Ten Boer, kaas van boeren uit de buurt, vlees van de blonde d’aquitaine, eieren, jams en sappen, ijs van IJsboerderij Noordwolde en nog veel meer.
Kom vooral een keertje kijken en voor vragen over zuivel en de producten in de winkel kun je contact opnemen met Brenda.

Naast de boerderijactiviteiten kun je hier terecht voor trapskelters in alle soorten en maten, nieuw en gebruikt!
Wil je meer weten over de skelters, bel of app dan met Anton (06-83257585).

Veelzijdig aanbod van biologisch geteelde seizoensgebonden groenten op 25 are eigen grond. Op dit moment zijn dat meer dan 40 soorten en dat aantal is nog groeiende.

Verkoop via groenteautomaat (24/7 geopend!) en in het seizoen een kraam aan de weg met volop groenten van eigen oogst.
Tevens webwinkel in biologische levensmiddelen.

Specialiteit:
Microgroenten, vollegronds teelt op eigen land