De achtkante poldermolen dateert uit 1860 en is de kleinste in de provincie.
’t Wit Meulentje is nog geregeld op vrijwillige basis in bedrijf en alleen op afspraak te bezoeken.
Eigenaar is Stichting De Groninger Poldermolens.
De achtkante poldermolen dateert uit 1860 en is de kleinste in de provincie.
’t Wit Meulentje is nog geregeld op vrijwillige basis in bedrijf en alleen op afspraak te bezoeken.
Eigenaar is Stichting De Groninger Poldermolens.
De Groene Zon is te vinden in stadsboerderij De Wiershoeck en is gemakkelijk te bereiken via de Beijumerweg vanaf het dorp Zuidwolde.
Er is een winkeltje, een cursusruimte (kruidenstudiecentrum) en een theeschenkerij.
In de cursusruimte worden al 40 jaar lessen gegeven en gevolgd over de belangrijkste westerse kruiden en hun toepassing.
De kruiden groeien om ons heen, maar de kennis hierover is grotendeels verloren gegaan.
Saskia Nieboer heeft haar kennis grotendeels opgedaan al wandelend in de natuur. Zij is de drijvende kracht achter De Groene Zon, samen met haar onmisbare vrijwilligers.
In de middag kun je meestal vanaf 13.00 in de theeschenkerij terecht voor een verkwikkend kopje biologische kruidenthee of fair trade koffie met iets lekkers uit de naastgelegen natuurvoedingswinkel erbij.
Bij mooi weer kun je ook buiten zitten en genieten van de prachtige tuin rondom de oude boerderij.
Openingstijden winkel
ma t/m vr 10.00-17.00 uur (tijdens vakanties aangepaste tijden mogelijk)
Marian Hangyi heeft haar opleiding gevolgd bij de Klassieke Academie Groningen, zij is in 2022 afgestudeerd. Hierdoor heeft zij zich verder ontwikkeld als kunstenaar en heeft ze haar vaardigheden een flinke boost gegeven.
Ook ontdekte ze dat ze graag buiten schildert of de natuur mee naar binnen haalt.
Welke verf ze gebruikt hangt af van wat ze wil bereiken en of ze binnen of buiten aan het werk is.
Daarom werkt ze met zowel olieverf als acryl, op doek of op paneel.
Naast het schilderen houdt ze zich ook bezig met (model) boetseren.
In Atelier Zefanja (atelier aan huis) werkt ze als individueel creatief begeleidster. Voor hen die (tijdelijk) behoefte hebben aan die individuele aandacht om hun creativiteit verder te ontplooien. Deze individuele aandacht kan de soms zo nodige rust, ruimte en veiligheid bieden om zich creatief te kunnen uiten.
Vanuit het statige Waterschapshuis in Onderdendam werd een belangrijk deel van de Noord Groninger waterhuishouding geregeld.
De beheersgebieden betroffen het noordelijk deel van de provincie, van Ulrum tot Roodeschool inclusief het Lauwersmeer en de Lauwersmeerpolder.
Het oudste gedeelte van dit gebouw dateert van 1620 en was tot 2001 de zetel van het Waterschap Hunsingo. De waterschappen en later Noorderzijlvest.
De eerste voorzitter van Waterschap Hunsingo kwam ook uit Onderdendam, dit was Mr. Adriaan Jan van Roijen (1809-1874) hij was notaris en daarnaast was hij van 30 oktober 1856 tot 15 september 1862 lid van de Eerste Kamer.
Mr. A.J. van Roijen ligt begraven in Onderdendam, op de begraafplaats Menkeweer welke is aangemerkt als archeologisch monument.
De Walfridusschool is een eenvoudig eenlaags schoolgebouw met schilddak, gebouwd rond 1921 naar ontwerp van J. Tilbusscher.
De school voor lager onderwijs werd uitgebreid in 1956-’57.